Hoe jij de eerste stappen zet naar een succesvolle website (2)
Hoe jij de eerste stappen zet naar een succesvolle website (2)
Analyseer nu hoe je website écht in elkaar zit...
Analyseer nu hoe je website écht in elkaar zit...
"De beste plek voor het verstoppen van een lijk is op pagina twee van de Google zoekresultaten"
De meest geliefde grap onder SEO's.
Dus je hebt de stappen ondernomen die in het eerst deel van deze blogpost werden beschreven:
Hoe jij de eerste stappen zet naar een succesvolle website (1).
Dagelijks log je even in bij Search Console én Analytics om even te kijken naar verschillende zaken m.t.b. je website. Maar de cijfers vallen om de één of andere reden toch nog behoorlijk tegen.
Dagelijks log je even in bij Search Console én Analytics om even te kijken naar verschillende zaken m.t.b. je website. Maar de cijfers vallen om de één of andere reden toch nog behoorlijk tegen. Wat kan je daar nu tegen doen?
We gaan even een stukje terug in de tijd. Bij het in elkaar zetten van de website heb je waarschijnlijk vooral gekeken naar de uiterlijke kenmerken van de website, en je hebt ervoor gezorgd dat de site werd voorzien van de nodige teksten en foto's. De vraag is echter vooral hoe Google kijkt naar je website en de content ervan.
Wat zijn de belangrijkste factoren voor Google? Ik heb er een aantal verwerkt in onderstaande infographic:

- HTTPS (SSL)
- Gebruikerssignalen - Voor nu bespreek ik even onderstaande twee:
Bounce Rate - Wanneer veel mensen je website bezoeken, en de site verlaten na het bekijken van slechts 1 pagina krijg je te maken met een hoog bounce percentage. Google ziet dit als een signaal dat - simpel gesteld - je website inhoud voor die pagina niet goed genoeg is. Een ideale bounce rate ligt rond de 40%.
Time on Site - Een sterke website heeft het kenmerk dat het bezoekers zolang mogelijk kan 'entertainen'. De website dient de bezoeker op een fijne en soepele wijze van pagina naar pagina te leiden. De time on site vertelt Google dat de bezoekers van je website je inhoud erg kunnen waarderen. Google beloont je hiervoor met een 'boost' in je rankings.
- Inhoud
- Gebruiksvriendelijkheid
- Snelheid - Een pagina van een website dient binnen 3 seconden te laden. In het geval dat het langer duurt zijn veel mensen geneigd om de website te verlaten. Zorg ervoor dat 'page load times' zijn beperkt tot een minimum, bijvoorbeeld door gebruik te maken van 'cache' en het optimaliseren van je images.
- Design - Hoewel ik van mening ben dat een mooi ontworpen website zonder SEO/CRO weinig waarde heeft, is het zo dat gebruikers een website met een mooi design erg kunnen waarderen. Het voegt absoluut wat toe aan het bezoek van de gebruiker. Combineer een mooi design met functionele zaken als conversie optimalisatie en je hebt een 'winner'.
- Navigatie - Het is belangrijk om een goed gestructureerde website te hebben die een bezoeker op een logische wijze leidt van pagina naar pagina. Maak gebruik van interne links (vind Google ook erg fijn) die als een 'shortcut' de verbindingen vormen tussen de belangrijkste pagina's op je website.
- Responsive/Adaptive (Mobiel)
- Backlinks
Ga aan de slag met bovengenoemde zaken. Zorg ervoor dat je metingen doet met de beschikbare gegevens in (Google) Seach Console en Analytics, of mogelijk andere tools die je hiervoor gebruikt. Wanneer je hier serieus mee aan de slag gaat zal je al snel zien dat je 'organic traffic' toe begint te nemen, omdat je hoger gaat ranken in de SERP's (zoekresultaten) van Google.
Vragen? Drop ze in de comments!
En vergeet je niet te subscriben want ik heb nog veel meer te delen! :)