Return to site

Hoe jij de eerste stappen zet naar een succesvolle website (1)

Je website staat online... En wat nu?

"Zoekmachine optimalisatie is het proces van optimaliseren van je online 'content', zodat deze door een zoekmachine wordt getoond als top resultaat voor een bepaald trefwoord."

- Neil Patel

Of je website nu een 'DIY' is, of gemaakt door een webdesigner/webdeveloper, vroeg of laat stuiten veel mensen op het volgende probleem: Waar zijn de websitebezoekers? En hoe trek ik ze aan?

SEO (Zoekmachine optimalisatie)

'SEO' is een term die momenteel de zakenwereld lijkt te domineren. In een tijd waarin veel mensen (terecht) de droom najagen van een eigen (web)onderneming, neemt de vraag naar kennis over zoekmachines, en online marketing in het algemeen, toe. En dat is geen verrassing.

Wie beschikt over de kennis en kunde om zijn/haar website tussen de top zoekresultaten van Google te krijgen kan reken op 67% van alle 'clicks'! En dat is heel veel geld waard.

De grote vraag is nu: Hoe kom je terecht op pagina 1 van Google?

Ik ben zelf één van die jonge ondernemers die besloot de deur van een kantoorpand voor altijd achter me te sluiten, en me te richten op de droom van een eigen bedrijf die vooral online moet zorgen voor de nodige omzet. Maar wat zijn nou de eerste stappen die je dient te ondernemen op het moment dat jij je website wilt presenteren aan de wereld? Ik leg er een aantal aan jullie voor:

  • Aanmelden Google Search Console

Google Search Console is één van de onmisbare tools die Google gratis ter beschikking stelt. Eén van de voordelen van de aanmelding bij Google Search Console is dat je website veel sneller gecrawled wordt door Googlebot.

In andere woorden, je website zal hierdoor eerder worden geïndexeerd dan wanneer Google zelf erachter dient te komen dat je website bestaat. Wanneer jij je website niet bij Google Search Console aanmeldt kan het enige tijd duren voordat je website wordt geïndexeerd! Zorg er tevens voor dat je een sitemap indient bij Search Console.

Hoe voeg je een site toe aan Search Console?
  • Aanmelden Google Analytics
Google Analytics is een andere tool van Google die absoluut niet mag ontbreken in je 'collectie' :) Het gebruiken van Analytics stelt je in staat om de 'traffic' naar je website nauwkeurig te analyseren op o.a. de volgende punten:
  1. Gedrag; Welke pagina's worden bezocht door bezoekers, en hoe lang brengen bezoekers door op je website? 
  2. Herkomst; Waar komt je website traffic vandaan? Analytics toont hierbij of bezoekers je site hebben bezocht via Social (bv. Facebook), Organic (Zoekopdracht Google), Direct (Intikken van de URL in de balk) of Referral (Via een link op een andere website). 
  3. Conversies; Hoe vaak gaan mensen over tot een bepaalde actie op je website ? (zoals bijvoorbeeld het invullen van een contactformulier). 
Hoe ga je aan de slag met Google Analytics?

Die informatie die je haalt uit het gebruik van Search Console en Analytics helpen je bij het verder uitwerken van je strategie om meer website bezoekers te trekken en uiteindelijk meer omzet te halen.

  • Delen op Social Media

Je website promoten op Social Media is dé manier voor een starter zonder marketingbudget om toch te zorgen voor de nodige naamsbekendheid en de eerste 'traffic' naar je site. Zorg voor een goede Social Media strategie waarbij je voor jezelf o.a. op een rijtje zet welke Social Media kanalen je gaat gebruiken, op welke manier je deze gaat inzetten, hoe vaak je er zal gaan posten en op welke

momenten. De verschillende Social Media kanalen vragen allen om een andere strategie vanwege de diverse kenmerken die ze bezitten.

Wat geldt voor elk Social Media kanaal is echter dat de kwaliteit van de content die je plaatst een doorslaggevende factor is voor het wel of niet bereiken van bepaalde doelstellingen als het gaat om de groei van je Social Media kanalen en de 'leads' die je daaruit uit. Het onderwerp 'Content Marketing' zal nog uitgebreid aan bod gaan komen, dus hou de blogposts goed in de gaten!

Extra Tip:

  • Maak gebruik van een persbericht 
Investeer wat tijd in het schrijven van een goed persbericht op het moment dat je website klaar is om online te gaan. Selecteer een aantal adressen waarvan jij denkt dat deze van waarde kunnen zijn. Denk hierbij niet alleen aan (lokale) pers maar ook aan personen/bedrijven uit je branche. Niet alleen zijn zij vanwege je schrijven op de hoogte van het bestaan van je bedrijf, het is ook een goede mogelijkheid om te netwerken. Het zou tevens de eerste stap kunnen zijn naar het opbouwen van goede 'backlinks' voor je website. 'Linkbuilding' is in de SEO wereld nog steeds één van de belangrijkste onderwerpen omdat voor Google externe links behoort tot de 'top ranking factors' . Ook hierover volgt snel meer! :)

Wil jij meer bezoekers op je website? Subscribe nu en ontvang een alert bij de volgende blogpost!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK